Begynnelsen

Flyktningerennet er et turrenn over 15 – eller 44 km som ble arrangert for 50.de gang i 2000. Første rennet gikk av stabelen i 1950 og er siden blitt arrangert fortløpende, bare avlyst en gang (1982). De 13 første årene var det et rent herre-renn, men i 1964 ble det åpnet for et dame-renn på lørdag over 15 km som startet ved Grensrøysa og gikk inn til Gäddede. I 1972 ble denne 15 km åpnet for herrer junior og i 1983 for damer junior. Fra 1992 ble også 40 km åpnet for damer senior.

Flyktningerennet har alltid vært godt besøkt av den svenske og norske eliten, fra Sverre Steinsheim og Melcker Risberg til Gunde Svan og Bjørn Dæhli, Erling Jevne, Frode estil og Anders Södergren på herre siden, og fra Britt Strandberg og Berit Mørdre til Inger Lise Hegge, Bente Martinsen Skari, Elin Nilsen og Marit Bjørgen.
Pål Tyldum er den som har vunnet flest gang på herresiden med 5 seiere og Vigdis Rønning på damesiden med 6 seiere.

Å lese resultatlistene til Flyktningerennet er som å lese norsk og svensk skihistorie i etterkrigstiden. En av grunnene til at Flyktningerennet er så godt besøkt av eliten er bl.a. at arrangørene alltid har lagt vekt på å lage så gode forhold som mulig for de aktive, noe TD-rapportene bekrefter.